בחירת המחט המתאימה למכונת התפירה היא אחד הגורמים החשובים ביותר להצלחת פרויקט התפירה שלך. מחט לא נכונה עלולה לגרום לתפרים לא אחידים, קריעת בד, ” רכבות” בבד, שבירת המחט ולפעמים גם נזק למכונה. במדריך זה אסביר לך על סוגי המחטים השונים והשימושים המתאימים להם.
לפני זה, נתחיל מלהבין למה צריך להתאים את המחט לסוג הבד?
המחט היא החוליה המקשרת בין הבד לחוט התפירה. תפקידה לחדור את הבד בצורה נקייה ולהעביר את החוט דרכו ביעילות. מחט שאינה מתאימה לבד עלולה ליצור חורים גדולים מידי בבד, לגרום לדילוגי תפרים, להישבר תוך כדי תפירה, לגרום לרעש מוגבר במכונה ועוד.
ישנם סוגים רבים של מחטים:
הסוג הנפוץ ביותר אלו מחטים אוניברסליות שנעות בגודל של בין 70/10 ועד 16/110
המחט הבסיסית הזו מתאימה לרוב סוגי הבדים הארוגים במשקל קל עד בינוני. זוהי מחט שתשמש אותך ברוב פרוייקטי התפירה.
איך נהוג לבחור את הגודל הנכון?
מספרי המחטים מופיעים בשני פורמטים: אירופאי ( 70-110) ואמריקאי ( 10-18) ככל שהמספר גבוה יותר ככה המחט עבה יותר.
כיצד נשתמש?
בדים עדינים כמו משי או שיפון אנחנו נחליף למחט בעובי 60 עד 70
בדים קלים כמו כותנה דקה או פוליאסטר אנחנו נחליף למחט 70 עד 80
בדים בינוניים כמו פשתן, דריל, ועוד נשתמש במחט 80 עד 90
בדים כבדים ועבים כמו ג’ינס וקנבס נשתמש במחט 100 עד 110
הסוג הנוסף שנפוץ לא פחות הוא מחטים סטראץ’ והוא מיועד לבדים מתיחים כמו ג’רסי או סריגים. מה שמאפיין את המחטים הללו הוא שהחוד בקצה יותר כדורי ובכך מאפשר לתפור בקלות בד נמתח, כמו כן, הוא מתאים גם לבדים סינתטיים עדינים.
בנוסף, ישנן גם מחטים המיועדות לג’ינסים החוד במחטים הללו מאד חד וארוך ועמיד במיוחד. הן מתאימות במיוחד לבדים כבדים כמו ג’ינסים, קנבס, דמוי עור וכמו כן, לפרויקט בעל שכבות רבות של בד.
סוג נוסף הוא מחטים לעור ( בין 90 ל110) החוד שלהן היא כמו חרב קטנה, חותכת חורים קטנים בעור במקום לנקב אותו. והיא מתאימה לעוא אמיתי וגם לדמוי עור ולא ניתן להשתמש בה לבדים רגילים.
טיפים חשובים איך להשתמש נכון במחטים:
1. כשאת הולכת לקנות מחטים- תבקשי למכונת תפירה ביתית. ישנן גם מחטים למכונה תעשייתית והן שונות בצורה שלהם ולא מתאימות למכונה בייתית. בנוסף תחשבי מה סוג הפרויקט שאת עומדת לתפור ותבקשי את מספר המחט הנדרש.
2. תמיד ממליצה שיהיה לך מלאי מחטים בגדלים וסוגים שונים. שיהיה לך בעת הצורך ולא תתקעי.
3. השתדלי להחליף מחט כל 8 שעות עבודה.
4. בדקי שהמחט ישרה ולא עקומה לפני תחילת התפירה.
5. השתמשי במחט חדשה כאשר את תופרת פרויקט עם בד יקר או חשוב.
איך תזהי שהגיע הזמן להחליף מחט?
– המחט מדלגת על תפרים
– ישנו רעש לא רגיל מהמכונה
– ישנם קרעים או חורים בבד
– התפרים והתכים לא אחידים
– קריעת חוטים תכופה
אם קורה לך אחד מאלו, פשוט החליפי מחט וודאי שאת מתקינה אותה בכיון הנכון ( החריץ הארוך לכיון החוט) בדרך כלל אחרי החלפת המחט הבעיות האלו יסתדרו מעצמן 🙂
זכרי, בחירת המחט הנכונה היא מיומנות חשובה שתשתפר עם הניסיון שלך בתפירה. התאמה נכונה בין המחט לבד הפרוייקט תבטיח תוצאות מקצועיות ותחסוך לך הרבה תסכול מיותר. שמרי על מלאי מגוון של מחטים בקופסת התפירה שלך והקפידי להחליף אותן באופן תדיר.